2012. 03. 20.

Felújítás kéne

Közel hatszáz méternyi pálya újulhat meg valamikor a jövőben Woltersdorfban. A tervezés már zajlik, a kivitelezésre azonban várni kell – pénz ugyanis nem biztos, hogy lesz a pályafelújítása.






A Berlin melletti kis villamosüzemnél az elmúlt év őszén komoly pályafelújítás zajlott: a település központján átvezető pályát teljes egészében felújították. Az újabb ütem a Herthastraße és a Berliner Platz közötti, mintegy hatszáz méter hosszú pálya felújítását foglalná magába – mintegy ötszázezer euró, mintegy 146 millió forint értékben. Azonban erre nincs forrása a cégnek – mondta Monika Viktor, a Woltersdorfer Straßenbahn vezetője. A főnökasszony egyébként úgy nyilatkozott: nem ez a legrosszabb állapotú pálya.
A kocsiszín területén kritikus állapotú a pálya, felújítása sürgős lenne
(fotók: Halász Péter)

Sokkal több gondot okoz a kocsiszín vágányzata, amelyek gyakorlatilag már teljesen elkoptak és a legrosszabbtól tartanak a pályaállapotok tekintetében. Remélik, hogy 2013-ra, a villamos 100. születésnapjára felújíthatják a kritikus állapotú szakaszokat.
Kérdés persze hogy miből? A kis villamosüzem finanszírozási igénye 1,7 millió euró lenne 2013-ra és 2014-re, azonban a teljes járásra, tehát nem csak Woltersdorf villamosára a legutóbbi hírek szerint csak ennek töredékét, 283 ezer eurót szán Brandenburg infrastruktúráért felelős miniszterének legújabb tervezete. Mindenesetre a villamosvasút amit lehet, megtesz a pályafelújításért, annak előkészítését lehetőségeikhez mérten folyamatosan végzik.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.