2012. 03. 19.

Ukrán elefántok

Úgy tűnik, hazáján kívül is sikeres lehet a Škoda emeletes motorvonata, a CityElefant. Az egykoron a ČD-nél debütált típusból már a szlovákok is vettek és legújabban Ukrajnában találkozhatunk a típus képviselőivel.




A Škoda emeletes motorvonatából, a CityElefantból a szlovákok és a litvánok mellett az ukránok is rendeltek. Igaz, mindössze kettőt, azonban ezek a vonatok hat kocsisak, dupla olyan hosszúak, mint a prágai rokonok. Az első szerelvény a minap fejezte be próbaköreit a csehországi Velim próbapályáján és Kelet-Szlovákiában, Enyickén, azaz Haniska pri Košiciachban kapja meg széles nyomtávolságú forgóvázait. A vonatot ezután Harkivbe viszik, ahol az ukrán hatóság próbálja ki a járművet.
A vonat bemutatója a csehországi Velimben
(fotó: ČTK)

Az alumíniumból épített, 160 km/h végsebességű szerelvényekben összesen 634 ülőhely van, ebből 46 az első osztályon. A vonatok 3 kilovoltos egyenáramról éppúgy üzemelhetnek, mint a 25 kV 50 Hz-es váltóáramról.
A két motorvonat a nyári labdarúgó EB idejére már szolgálatba is fog állni: Kijev és Harkov, illetve Harkov és Donyeck között szállítja majd az utasokat.
Az ukrán vasút, az UŽ még 2011 februárjában írta alá a 39,8 millió euró, azaz mintegy 11,6 milliárd forint értékű beszerzésről szóló szerződést a gyártóval.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.